Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera del 17 al 20 de maig

En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, el Centre de Lectura i l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb l’ISOCAC (grup de recerca sobre Ideologia i Societat a la Catalunya Contemporània, del departament d’Història de la URV, adscrit a la Generalitat de Catalunya) volen retre homenatge a Pere Anguera Nolla, historiador i mestre d’historiadors, a través de les ‘Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera‘ en les quals s’exposaran alguns dels temes que, tant ell com el grup de recerca ISOCAC, van desenvolupar i continuen desenvolupant. Les jornades s’organitzen conjuntament entre el Centre de Lectura, el grup ISOCAC, les Biblioteques Municipals de Reus i amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili i Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

El programa de les jornades és el següent:

Dimecres, 17 de maig. Centre de Lectura de Reus

19.00 h Inauguració de les jornades a càrrec de l’alcalde de Reus Carles Pellicer, Valero Camps, president de la Fundació Privada Reddis, Montserrat Duch, coordinadora del grup ISOCAC i Xavier Filella, president del Centre de Lectura.
19.15 h Carlos Forcadell (Catedràtic d’Història contemporània de la Universitat de Saragossa): ‘El Historiador Pere Anguera: pasión y profesión’.
20.00 h Montserrat Duch (Catedràtica d’Història contemporània de la URV): ‘L’espoli franquista dels espais de sociabilitat catalans’

Dijous, 18 de maig. Centre de Lectura de Reus

19.00 h Borja de Riquer (Catedràtic emèrit d’Història contemporània de la UAB): ‘Catalanitat, catalanisme i nacionalisme espanyol al segle XIX. Reflexions per a un debat constructiu’.
19.45 h Pere Gabriel (Catedràtic d’Història contemporània de la UAB): ‘Catalanitats i catalanismes dins el republicanisme federal el segle XIX. El cas de Rossend Arús i Arderiu’.
20.30 h Ramon Arnabat (Professor d’Història contemporània a la URV) i Xavier Ferré (professor de pedagogia de la URV): ‘Un model català d’ateneisme’.

Divendres, 19 de maig. Biblioteca Pere Anguera

10.00 h Joan Maria Thomàs (Professor d’història contemporània a la URV i ICREA acadèmia): ‘La no nació catalana dels falangistes’.
11.00 h Antoni Gavaldà (Professor de didàctica de les ciències socials a la URV): ‘El fracàs de la col·lectivització agrària al camp com a model igualitari’.
Al finalitzar les conferències es podrà visitar i conèixer el Fons Pere Anguera.

Dissabte, 20 de maig. Biblioteca Pere Anguera

10.00 h Projecció del documental ‘Pere Anguera : tres segles una veu’. Comptarem amb la presència Natàlia Borbonès, David Fernàndez i Víctor Rubio, autors del documental.
11. 30 h Presentació del projecte ‘Llegir i caminar’, lectura de fragments de la Història General de Reus, dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat. La ruta anirà a càrrec de Carme Just i sortirà des de la Biblioteca Pere Anguera